Üzemünkről

Az Érdi Komposztáló Telep 2015-ben az Európai Unió finanszírozásával KEOP forrásból valósult meg. Kísérleti-technológiai fejlesztését pedig a Norvég Alap támogatásával valósította meg a telep tulajdonosa, Érd Megyei Jogú Város.

A telep létesítését követően a kezdeti fázisban csak félüzemi jelleggel indult be a komposzt termelés, és a keletkezett komposztot a városon belül közterek parkosításához használta fel a beruházó. A telep üzemeltetésére 2019-ben jött létre az önkormányzati tulajdonú Zöldhatár Komposzt Nonprofit Kft. A komposztáló telep elsődleges célja, hogy a városban keletkezett biológiailag lebomló hulladékból jó minőségű, szabadon felhasználható komposzt terméket készítsen. Itt kerül ártalmatlanításra az érdi lakosságtól begyűjtött zöldhulladék is, mely fő alkotó eleme a komposztnak. A kezdeti szakaszt követően 2018-tól már teljes kapacitással üzemel a telep.

Jelenleg évi közel 10.000 tonna komposztot állítunk elő.

A telep lakott területtől távol helyezkedik el a százhalombattai finomító közelében, Ercsi irányába a régi 6-os útról közelíthető meg. A telep területén, mintegy közel 30.000 m2-en fogadja a beérkező alapanyagokat. Az előkezelést és válogatást követően prizmák kerülnek kialakításra, melyekben napi szinten történik a hőmérséklet emelkedés detektálása. A komposztáláshoz szükséges célgépek – komposztforgató gép, rosták, emelő és rakodógépek, stb. – teszik lehetővé, hogy a technológiai folyamat eredményeként jó minőségű komposztot kapjunk. A végtermék minőségét laborvizsgálatokkal ellenőrizzük. Ezt követően lehetséges a komposztot ömlesztett vagy zsákos formában kiszállítani.

A kész komposzt termékminősítéssel rendelkezik, melynek értelmében felhasználása széleskörűen engedélyezett. Kertészetekbe termesztőközegként; gyümölcsösökbe, veteményesekbe, szántóföldekre talajjavítóként; parkokba, közterekre, és tájépítészeti tevékenységekhez egyaránt felhasználható. A telep üzemeltetéséről kis létszámú személyzet és fizikai munkások gondoskodnak. A telep vezetői elkötelezett hívei a természeti körforgás visszaállításának, az általuk végzett munka révén városi szinten valósulhat meg a biológiailag lebontható hulladékok újrahasznosítása. A komposztáló telep nyitva áll minden érdeklődő számára, akár zöldhulladék beszállításáról, vagy komposzt vásárlásáról van szó, és szívesen látjuk a szakmai érdeklődőket is.

Munkatársaink

Nyírőné Császár Adrienn
ügyvezető
csaszar.adrienn@eth-erd.hu
Ficsor Norbert
telepvezető -vállalati kapcsolattartó
ficsor.norbi@zoldhatar.eu+3620/227-0146
Gölles Máté
környezetvédelmi referens
borsanyi.barbara@zoldhatar.eu
Ebergényi Gabriella
pénzügyi vezető
info@zoldhatar.eu
Rózsás Eszter
pénzügyi munkatárs
info@zoldhatar.eu
Gáspár Zsuzsanna
lakossági kapcsolattartó
erdikomposzttelep@gmail.com+3620/332-2568
Copyright © 2023 Minden jog védve
usersmap-markercrosschevron-down