Lakossági felhasználás

A komposztálás a hulladékok célirányos átalakítása, az anyagok visszavezetése a természeti és gazdasági körforgásba. A természetben előforduló szerves anyag lebontási folyamatokat kontrollált körülmények között, ipari léptekben valósítjuk meg, így remek minőségű komposzt végterméket kapunk.

 A kész komposzt földszagú, morzsalékos, humusz-szerű anyag, mely a növények számára hozzáférhető formában tartalmazza a tápanyagokat.  A komposzt kiváló talajkondícionáló anyag is, struktúrálisan is javítja a talajszerkezetet és beltartalmi mutatóit is kedvezően befolyásolja. 

A komposztálás kedvező alternatíva a deponálással vagy égetéssel szemben, mert lehetővé teszi a biológiailag lebontható hulladékok visszajuttatását a földekre, megakadályozva ezzel a talajok kizsákmányolását, erodálódását. A tápanyagok visszapótlásán túl a komposzt a talaj vízháztartás jellemzőit is javítja. 

Sokrétű felhasználhatósága miatt széles körben alkalmazható, háztáji termesztéstől kezdve a szántóföldi kultúrákig bármilyen növénykultúrához.

Kertészeti termesztésben felhasználható 

  • szabadföldi zöldségtermesztésnél
  • fóliasátras ültetésekhez
  • gyümölcs- és díszfák telepítésekor
  • erdő és gyeptelepítéshez
  • termesztő közeg előállításához

 

alap
Copyright © 2023 Minden jog védve
usersmap-markerchevron-down